The way to go
Een back-up systeem is cruciaal voor je bedrijf. Een menselijke fout is namelijk snel gebeurd, en oeps, weg zijn je bestanden. Idem dito voor een storing of hardware falen, met mogelijks dataverlies tot gevolg. Moderne back-up technologie die veiligheid, gebruiksgemak en productiviteit garandeert. Sleutelwoorden hierbij zijn strategie en back-up in de cloud. We lichten toe wat jij hiervoor nodig hebt.
Wat is een back-up?
First things first. Kort en krachtig: een back-up is een kopie van de originele data die opgeslagen staat op een apparaat. Gebeurt er iets met het origineel, dan kan je de data via een back-up weer herstellen. Feit is dat data steeds groeien – geldt vast ook voor jouw kmo – en dat betekent ook dat je meer opslag nodig hebt voor een kopie ervan. Back-up software van Intercare is voorzien op die ‘groei’, volgens de nieuwste technieken om een kopie van al je data te kunnen maken. De cloud speelt hierin een grote rol, want zo heb je de mogelijkheid om de ‘kopie’ op een andere en extra beveiligde locatie op te slaan.
Welke risico’s loop je zonder back-up?
Er zijn verschillende spelbrekers die de gezonde continuïteit van je bedrijf in het gedrang kunnen brengen. Maar het goede nieuws is dat je daar met een back-up proactief op inspeelt. Denk aan:
-
- Menselijke fouten: een medewerker die per ongeluk of bewust bestanden verwijdert, en je merkt dit pas maanden later op. De retentie van je back-up is dan van belang, want die bepaalt hoe lang je kan teruggaan in de tijd.
- Ransomware: virussen en malware strooien roet in het eten. Resultaat: bestanden gaan verloren, server of computers vallen volledig uit. Met name ransomware zorgt ervoor dat bestanden versleuteld worden. Een back-up is vaak de enige oplossing om zonder het betalen van losgeld weer te beschikken over je data en systemen.
- Hardware falen: laptops, servers of diensten van cloudleveranciers waar je bestanden en applicaties op draaien kunnen op verschillende lagen een storing krijgen. Het gevolg voor je kmo: dataverlies.
- Zware pech zoals brand of overstroming: ondanks dat veel organisaties hun data verplaatsen naar een cloudomgeving, zien we vaak dat er nog veel data op kantoor opgeslagen worden. Een gouden tip hier is om de back-up op 2 locaties te bewaren: fysiek en digitaal, bijvoorbeeld in de cloud.
Hoe starten met een back-up?
Om je IT-infrastructuur en data optimaal te beschermen, zijn back-ups dus de way to go. Maar niet zonder strategie. Enkele zaken die je moet vastleggen vooraleer te starten met een back-up zijn de volgende.
-
- Frequentie: maak de ‘Recovery Point Objective’ (RPO) afweging. Houd hiervoor rekening met eventuele data die verloren gaan bij een incident. Mocht je bijvoorbeeld om 16:00 uur getroffen worden door ransomware en je back-up draait ’s nachts om 03:00 uur, dan ben je misschien een aantal uur aan werk kwijt.
- Retentie: hoe ver wil je teruggaan in de geschiedenis van een back-up? Een langere retentie zal meer opslag vergen.
- Locatie – waar bewaren: idealiter op verschillende media en plaatsen. Hard disk, tape, cloudopslag… dat is voor elk bedrijf een keuze en afhankelijk van je groei.
- Toegang: leg vast wie toegang moet krijgen tot de back-ups, zowel fysiek als via software. En beveilig extra met encryptie.
- Monitoring & testing van back-ups: via rapporten kan je snel inschatten of je back-ups goed draaien of niet. Zo kan je tijdig ingrijpen bij fouten. Test ook periodiek de back-ups via een hersteltest.
- Hersteltijd: bij een incident moet je weten hoe lang het duurt voordat je data en applicaties weer beschikbaar zijn. Het vooraf bepalen van je ‘Recovery Time Objective’ (RTO) helpt je hierbij.
Intercare back-up strategie
Bovenstaande back-up oefening hoef je uiteraard niet alleen te maken. En misschien zit je nog met heel wat vragen. Intercare beantwoordt ze graag, legt een back-up strategie met je vast en zet future-proof technologie in op maat van je kmo. Zo zit je safe.
Starten met een back-up strategie? Bel Intercare