De weg naar continuïteit

“Sla jouw versie even op in de cloud, dan herwerk ik die daar wel.” 

Dit is gangbare taal de dag van vandaag, maar wat is de cloud nu precies en werk jij er al mee? De cloud is een globaal netwerk van externe servers over de hele wereld, aan elkaar gekoppeld als één ecosysteem. Doel is het opslaan en beheren van gegevens, alsook het uitvoeren van toepassingen of het leveren van content of services – zoals streaming video’s, webmail, kantoorsoftware of sociale media. Je slaat bestanden niet langer lokaal op je pc op, maar je werkt in de cloud. Je informatie is daardoor overal en altijd toegankelijk.

 

Cloud: kies je voor public, private of hybrid? 

In een public cloud worden via het internet resources gedeeld of diensten aangeboden, zoals Netflix of Spotify. Waar deze staan? Geen idee. Hoe je gegevens beveiligd zijn of bewaard worden? Terug geen idee. Een private cloud daarentegen is een ICT-systeem in een (soms eigen) datacenter dat niet gedeeld wordt en enkel voor 1 (grote) organisatie wordt gebouwd. Daartussen hangt nog de hybrid cloud, een mix van de twee. Afhankelijk van het doel of het belang van bepaalde data of diensten, werk je zowel met een private als met een public cloud.

 

Waarom je met cloud moet werken?  10 Voordelen op een rijtje.

  1. Snel: er zijn geen grote IT implementaties nodig, je maakt een account aan en je bent vertrokken. 
  2. Overzichtelijke prijs: met een maandelijks abonnement weet je precies waar je aan toe bent, er zijn geen grote investeringen nodig. 
  3. Op- en afschalen in no time: je betaalt per gebruiker dus alleen voor wie effectief in dienst is. 
  4. Digitale werkplek: je cloud is niet toestelgebonden, bye bye werkstress bij een defecte laptop.
  5. Overal toegankelijk: home office, op kantoor, bij de klant of zelfs onderweg werken, je medewerkers kunnen van overal werken. 
  6. Samenwerken: ook dat kan gemakkelijker in de cloud, waar je steeds kan samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft Teams met tal van mogelijkheden, zoals videobellen, chatten, documenten delen of zelfs simultaan live bewerken.
  7. Veilig: cloudbedrijven investeren grondig in security. Wanneer een toestel gestolen wordt, kan de toegang tot de cloud ook meteen geblokkeerd worden en kan je weer verder met een nieuw toestel. 
  8. Back-up gecoverd: afhankelijk van je cloudpartner worden je gegevens op verschillende tijdstippen en naar verschillende fysieke harde schijven gekopieerd. 
  9. Eenvoudiger voor IT: je externe netwerkpartner zorgt ervoor dat je cloud up and running blijft. Onderhoud, updates en upgrades van de clouddiensten worden rechtstreeks in het datacenter uitgevoerd. 
  10. Innovatief: via de cloud krijg je toegang tot technologie van enterpriseniveau, ook voor kleinere bedrijven. En je bent als onderneming niet meer afhankelijk van hardware.

Cloud: waar voor opletten?

Toch zijn er ook enkele aandachtspunten als je kiest voor een cloudomgeving, zoals toegang. Want ook al investeren cloudleveranciers tonnen geld in beveiliging, voorzichtigheid blijft geboden. Werk dus niet enkel met een login en paswoord, maar ga voor tweestapsverificatie. Wijs medewerkers ook op hun verantwoordelijkheid zodat zij geen paswoorden delen met derden. Verlaten personeelsleden de firma, blokkeer dan meteen hun toegang. De cloud is immers bereikbaar vanop elk toestel. 

Vraag bij je cloudpartner ook duidelijk na waar je gegevens worden opgeslagen, binnen of buiten de EU en wat dat juist betekent naar GDPR toe. Een betrouwbare partner is in deze een must, aangezien je ook bij technische storingen op support moet kunnen rekenen om de continuïteit van je onderneming te garanderen. 

Een cloudoplossing op maat? Dan ben je bij Intercare IT Solutions aan het juiste adres.