Internet of Things verduidelijkt

IoT of the Internet of Things is een verzamelnaam voor fysieke voorwerpen die je met het internet kan verbinden en die gegevens online delen. En dat zijn er tegenwoordig heel wat, wereldwijd bijna 2 miljard. Gaande van auto’s, smartphones & smartwatches tot beveiligingscamera’s en ga zo maar door. Wedden dat je er zo nog een heleboel kan opnoemen? 

 

IoT: Welke ‘things’ delen we zoal?

Niet alleen mensen delen gegevens online, ook apparaten en machines doen dat via M2M-communicatie (machine-to-machine). Apparaten geven bijvoorbeeld zelf aan wanneer ze geüpdatet moeten worden of wanneer bepaalde componenten aan vervanging toe zijn, waardoor men snel en efficiënt fouten kan opsporen of optimaliseren. Dit is al zeer gangbaar binnen de productie- en energiesector.

 

IoT in de praktijk

Zelfs bij de melk in je koffie, is de kans groot dat IoT er voor iets tussen zit. Want onze landbouw maakt gretig gebruik van apps om hun veestapel en gewassen in de gaten te houden. Zo wordt de gezondheid van melkvee bijvoorbeeld opgevolgd met kleine sensoren in het oormerk. Slimme software verwerkt al die informatie en vertaalt dit in duidelijke taal voor de boer. 

Supermarkteigenaren maken gebruik van smart shelves die een signaal geven wanneer een rek leeg is en het tijd is om aan te vullen. Slimme camera’s en meetsystemen laten weten wanneer treinrails of bruggen aan reparatie toe zijn. Nog een stapje verder gaan waarschuwingssystemen voor aardbevingen en tsunami’s. Sensoren op industriële gasflessen geven een signaal wanneer ze moeten vervangen worden, en het koppelen van energiemeters aan smart grids helpt om vraag en aanbod van energie op elkaar af te stemmen zodat bedrijven energie kunnen opslaan bij overproductie en later kunnen gebruiken bij hogere prijzen. 

 

IoT & privacy

Hoe veilig is al dat delen? Het antwoord weet je ongetwijfeld zelf ook al. Al die wearables en objecten verzamelen heel wat gevoelige informatie, zoals je persoonsgegevens, productiegegevens, locatie en soms ook financiële informatie. En zo zijn we vandaag kwetsbaarder dan ooit. Hoe meer apparaten aangesloten zijn, hoe meer toegangswegen voor handige hackers. Een goede beveiliging van al die toegangspoorten is dan ook een must. 

Security is key. Weten of jij voldoende beveiligd bent? Intercare kan je daarbij helpen!