Is cybersecurity echt nog nodig? Jij herkent phishing e-mails immers vanop een kilometer afstand. Maar geldt dat ook voor je werknemers? En zijn al je processen en programma’s waterdicht? Want het gebeurt steeds vaker, cybercriminelen zijn uiterst vindingrijk om gevoelige informatie los te krijgen. Cybersecurity is dus een must om je bedrijf te beschermen. En dat doe je best met de hulp van de juiste professionals

 

Cybersecurity als bescherming tegen vindingrijke cybercriminelen

Het blijft al lang niet meer enkel bij frauduleuze e-mails waarin je bank zogenaamd vraagt om je inloggegevens aan te passen of je profiel te updaten. Een andere vorm is bijvoorbeeld het installeren van malware, software die de computers van je werknemers beschadigt. Nog een stapje verder gaat ransomware, waarbij je bestanden of het complete systeem geblokkeerd worden tot je losgeld betaalt. Opgelet, want betalen garandeert niet dat de cybercriminelen je bestanden vrijgeven of je computersysteem herstellen. In vele gevallen zijn je zaken onherroepelijk beschadigd of verloren. Alles gehad, denk je dan. Helaas niet, zo speelt social engineering op de man en niet op de bal. In dit geval contacteert de cybercrimineel je medewerkers persoonlijk, veelal telefonisch. Hij of zij stelt zich voor als specialist van bijvoorbeeld Microsoft en meldt een storing in je systeem. Eén die hij snel met jou kan oplossen via telefoon. Alles wat daarvoor nodig is, zijn… verrassing: jouw persoonlijke inloggegevens. Cybersecurity is dus van cruciaal belang om de continuïteit en veiligheid van je onderneming te garanderen.

 

Cybersecurity: wat & hoe?

Een succesvolle cybersecurity strategie speelt op 3 niveaus die elkaar perfect aanvullen en zo je devices, netwerk, programma’s en data beschermen.  

Je hebt uiteraard een plan van aanpak voor cybersecurity nodig waarin je vastlegt

  • hoe je aanvallen gaat identificeren
  • hoe je gaat reageren
  • hoe je zo snel mogelijk alles gaat herstellen.

Onnodig? Weet dat 1 op de 8 Vlaamse bedrijven in 2021 slachtoffer werden van een cyberaanval. Om je te beschermen heb je uiteraard technologie nodig, zoals firewalls, antivirussoftware, e-mail security oplossingen. Deze zorgen ervoor dat je toestellen, netwerk en cloud omgeving beschermd zijn. Maar de zwakste schakel in cybersecurity is altijd… de mens. Heb je afspraken gemaakt met je werknemers over sterke paswoorden en weten zij hoe ze phishing mails moeten herkennen? Een security awareness opleiding is daarvoor cruciaal.

 

Cruciale stappen in cybersecurity

Hoe bescherm je jouw bedrijfsgegevens nu best? 

  • Back-up
  • Toegangscontrole
  • Updates
  • e-mailbeveiliging
  • Identiteit en toegangsbeheer
  • Beveiligen van endpoints
  • antivirus en antimalware

Punt 1 spreekt voor zich, zorg dat er geregeld een backup gemaakt wordt van je volledige systeem. Zo kan men steeds de laatste backup terugplaatsen en blijft het verlies van documenten en gegevens beperkt tot een minimum. Zorg daarnaast voor voldoende fysieke en online toegangscontrole tot je bedrijf. Denk maar aan beveiligd printen, beperkte toegang tot bepaalde ruimtes, geen documenten laten rondslingeren, je wifi-netwerk met een paswoord beveiligen en voorzichtig zijn met het delen van data. 

Voer updates steevast uit, vaak zijn die er net om hiaten in de beveiliging op te lossen en de cybersecurity te verhogen. Bescherm ook je e-mailnetwerk met een ‘Sender Policy Framework’, waarbij een beperkt aantal SMTP-servers e-mails mogen verzenden vanuit jouw domein. Of met ‘Domain Keys Identified Mail’, dat wordt gebruikt om e-mails te voorzien van unieke handtekeningen. 

Ben je nu helemaal klaar met je cybersecurity? Nee, want ook rechten en beperkingen toekennen aan eindgebruikers brengt je een heel eind qua beveiliging. Vergeet ook zeker de toegang van werknemers die je bedrijf verlaten niet af te sluiten. Zo vermijd je dat ze gevoelige informatie te grabbel gooien. En last but not least moet je elk endpoint, dat is elk apparaat dat op je netwerk kan, beveiligen. Ze zijn vaak de zwakste schakel – goede cybersecurity is geen overbodige luxe. 

 

Intercare to the rescue

Je leest het, waterdichte cybersecurity is niet eenvoudig. But that’s where we come in: Intercare IT Solutions. Al 36 jaar automatiseren en optimaliseren wij bedrijfsprocessen en IT-infrastructuren. Efficiëntie & veiligheid zijn ons doel. En terwijl wij daarvoor zorgen, focus jij op je core business. 

IT-infrastructuur optimaliseren & beveiligen? Get in touch